فوت و فن پختن لبو‌ی قرمز و خوش طعم در خانه

فوت و فن پختن لبو‌ی قرمز و خوش طعم در خانه

لبو یکی از خوراکی‌های خوشمزه و سالمی است که در هوای سرد بسیار طرفدار دارد. در این مطلب با فوت و فن‌های پخت لبو آشنا خواهیم شد،

به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، لبو یا چغندر قرمز یکی از انواع خوراکی‌های بسیار پر طرفدار و خوشمزه ایرانی است که بیشتر در فصل زمستان پخته می‌شود. این خوراکی خوشمزه که از قدیم الایام در دکه‌های خیابانی به فروش می‌رسید، یکی از خاطره انگیز‌ترین خوراکی‌های برای نسل‌های قدیمی و جدید می‌باشد. پخت لبو خیلی آسان است و به راحتی می‌توانیم آنرا در منزل درست کنیم، البته اگر بخواهیم لبو به روش بازاری یا همان دکه‌های کنار خیابان درست کنیم باید نکاتی را رعایت کنیم تا این خوراکی خوشمزه به را به بهترین نحو ممکن درست کنیم.

فوت و فن پختن لبو‌ی قرمز و خوش طعم در خانه توصیه می‌شود در هنگام خرید به سایز چغندر‌ها دقت کنید و از خرید چغندر‌های خیلی بزرگ خودداری نمایید. چغندر‌های متوسط و کوچک‌تر خوش طعم‌تر و خوش رنگ‌تر هستند. می‌توانید به ازای هر چغندر یک لیوان آب و یک قاشق غذاخوری شکر استفاده کنید. باید در هنگام پخت لبو‌ها درب قابلمه را به طور کج بگذارید تا بخار درون قابلمه بتواند چغندر‌ها را مغزپخت کند.

پخت لبو در قابلمه

چغندر قرمز را به خوبی بشویید تا خاکی که به پوستش چسبیده به طور کامل جدا شود. بهتر است سر و ته چغندر را نزنید و آن را به طور درسته و بدون برش درون قابلمه قرار دهید تا ویتامین هایش حفظ شود. می‌توانید پس از پخته شدن چغندر قرمز سر و ته آن را جدا نموده و پوستش را به آرامی جدا کنید. سپس به شکل دلخواه برش بزنید. مقدار آب درون قابلمه باید در حدی باشد که به اندازه ۲ بند انگشت روی چغندر‌ها را بپوشاند یا به اندازه‌ای باشد که بیشتر چغندر درون آب قرار بگیرد.

دستور پخت لبو

مرحله اول

برای تهیه لبوی خوشمزه به روش بازاری ابتدا لبوها را به خوبی می شوییم. نکته مهم در مورد چغندر قرمز این است که چغندر قرمز دارای خاک زیاد است و به همین دلیل باید با دقت کامل تمام قسمت های آنرا بشوییم.

مرحله دوم

نکته دیگر در مورد تهیه لبو این است که به هیچ وجه قبل از پخت لبوها نباید آنرا برش بزنیم. برش زدن لبو یا جدا کردن قسمت سر و ته چغند قرمز باعث می شود که اکثر ویتامین های وجود در لبو خارج شوند.

مرحله سوم

در این مرحله چغندرها را داخل یک قابلمه مناسب می ریزیم، سپس به اندازه ای آب اضافه می کنیم که دو بند انگشت روی سطح چغندرها را بپوشاند. در صورتی که آب تصفیه شده داشتیم بهتر است از آن برای پخت لبو استفاده کنیم.

مرحله چهارم

حالا قابلمه را روی حرارت زیاد قرار می دهیم تا آب سریعتر به نقطه جوش برسد، پس از اینکه آب به نقطه جوش رسید، حرارت زیر قابلمه را کمتر می کنیم، سپس درب قابلمه را می گذاریم و اجازه می دهیم چغندرها به مدت 2 ساعت بپزند.

مرحله پنجم

پس از اینکه چغندرها به خوبی پختند و کاملا نرم شدند، آنها را از قابلمه خارج می کنیم و سر و ته شان را با چاقو می گیریم، سپس به آرامی پوست روی چغندرها را با چاقو جدا می کنیم و آنها را به شکل دلخواه خرد می کنیم.

مرحله ششم

البته در صورت تمایل می توانیم لبوها را به صورت خرد نشده و اصطلاحا کامل و درسته نیز درست کنیم. البته چون لبو را در منزل درست می کنیم و لبوها مدت بسیار زیادی درون شربت آب لبو باقی نمی مانند بهتر است آنها را خرد کنیم.

مرحله هفتم

در این مرحله شکر را به آب باقیمانده لبو اضافه می کنیم  مخلوط می کنیم، سپس طعم آنرا می چشیم. در صورتی که دوست داریم لبوها شیرین تر باشند می توانیم مقداری شکر را به دلخواه زیاد کنیم.

مرحله هشتم

حالا قابلمه را روی حرارت ملایم قرار می دهیم و اجازه می دهیم شکر به طور کامل درون آب لبو حل شود، سپس تکه های لبوی خرد شده را به قابلمه اضافه می کنیم و درب قابلمه را می گذاریم تا آب لبو غلیظ شود.

مرحله نهم

پس از گذشت 15 دقیقه درب قابلمه را بر می داریم و در صورتی که آب موجود در قابلمه زیاد بود حرارت را زیاد می کنیم تا آب لبو غلیظ شود. پس از اینکه آب لبو غلیظ و رنگ لبوی ها کمی تیره شد لبو آماده سرو است.

مرحله دهم

در مرحله آخر لبوها را به آرامی داخل ظرف مورد نظرمان می چینیم، سپس باقیمانده شربت لبو که داخل قابلمه باقی مانده است را به صورت پخش روی لبوها می ریزیم. در ادامه لبوها را به صورت داغ سرو می کنیم.

فوت و فن پختن لبو‌ی قرمز و خوش طعم در خانه

نکات تهیه لبو

لبو با نمک یا شکر

اینکه لبو را با نمک یا شکر بپزید به ذائقه و سلیقه شما بستگی دارد. اگر طعم شیرینی را دوست دارید لبو را به همراه شکر بپزید و اگر به طعم شوری علاقه‌مند هستید به همراه نمک مصرف کنید. به جای شکر می‌توانید از نبات و عسل هم استفاده کنید.

در صورتی که بخواهیم لبو را با نبات درست کنیم، کافیست شکر را از لیست مواد لازم حذف کنیم و به جای آن از یک تکه نبات استفاده کنیم. بهتر است ابتدا کمی نبات اضافه کنیم، سپس در صورتی که شیرینی آب لبو کم بود باز نبات اضافه کنیم.

نکته دیگر در مورد اضافه کردن نبات به لبو این است که هم باید از نبات ساده استفاده کنیم تا روی طعم لبو تاثیر منفی نگذارد. چون اگر از نبات های طعم دار برای این کار استفاده کنیم ممکن است روی طع لبو تاثیر منفی بگذارد.

مدت زمان پخت لبو

زمان پخت لبو به سایز چغندر‌ها و شعله گاز بستگی دارد. اگر چغندر قرمز را درون قابلمه بر روی شعله گاز می‌پزید به ۲ تا ۲/۵ ساعت زمان برای پخته شدن نیاز دارد.

علت سفید شدن لبو هنگام پخت

ممکن است لبو‌های شما تازه نباشند یا نوع آن‌ها متفاوت باشد. استفاده از مقدار زیاد آب و جوشاندن طولانی مدت چغندر موجب کمرنگ شدن رنگ لبو‌ها می‌شود. آب باید به اندازه‌ای باشد که بیشتر حجم چغندر را در بر بگیرد.

پخت لبو در مایکروفر می‌توانید لبو را در مایکروفر پخته و حاضر کنید. برای این منظور چغندر‌ها را به سلیقه خود برش داده یا ورقه‌ای کنید سپس به آن‌ها مقدار کمی سرکه بمالید. مایکروفر را بر روی درجه بالا قرار دهید. چغندر‌ها را درون ظرفی که مناسب مایکروفر باشد قرار دهید سپس مقداری آب و شکر هم بیافزایید. برای پخت ۲۵۰ گرم لبو به حدود ۱۰ دقیقه و برای ۵۰۰ گرم به حدود ۱۵ دقیقه زمان نیاز دارید. می‌توانید لبو‌ها را یک مرتبه در حین پخت زیر و رو نمایید تا به طور کامل مغزپخت شوند.

چه کار کنیم رنگ لبو قرمز بماند؟

برای خوش رنگ‌تر شدن چغندر، پوست آن را جدا نکنید و سر و ته ش را نزنید، زیرا هر بریدگی بر روی پوست چغندر موجب خارج شدن رنگ آن می‌شود، اگر انتهای چغندر خیلی کثیف است و نتوانستید آن را به خوبی تمیز کنید بهتر است جدا شود. اضافه کردن مقداری شکر به آب چغندر، به قرمز‌تر شدن لبو‌ها کمک می‌کند. می‌توانید زمانی که چغندر‌ها درون آب جوش نرم شدند، چند قاشق سرکه به آن‌ها بیافزایید. با این کار با یک تیر ۲ نشان خواهید زد، زیرا سرکه مصلح لبو ست و رنگ لبو را زیباتر می‌کند. روش دیگر این است که اجازه دهید چغندر آنقدر درون آب بجوشد تا تمام آب درون قابلمه به مقدار زیادی جذب آن شود، با این کار لبو‌های شما خوش طعم، آب دار و قرمز می‌شوند.

طرز پخت لبو قرمز در زودپز

اگر زمان کافی برای پخت لبو‌ها وجود ندارد از زودپز استفاده کنید. برای این منظور چغندر قرمز را به همراه آب و شکر درون زودپز بریزید و اجازه دهید همه مواد به مدت ۱ تا ۱/۵ ساعت با هم پخته شوند.

نحوه گرفتن تلخی لبو

طعم تلخ لبو ممکن است از خود چغندر باشد، شاید هم خاک و آلودگی‌های چسبیده شده به پوست و انتهای آن را به خوبی تمیز نکرده اید، به همین خاطر طعمش در حین پخت تغییر کرده و تلخ شده است. این نکته را به خاطر داشته باشید که اگر چغندر دچار سرمازدگی شده باشد، طعمش تلخ خواهد شد.

پخت لبو در فر

ابتدا چغندر‌های قرمز را بشویید سپس درون فویل آلومینیومی قرار داده و بپیچید. فر را بر روی ۱۸۰ درجه تنظیم کنید و چغندر‌های فویل پیچ شده را درون سینی فر بچینید. برای پختگی و نرم شدن لبو باید حدود یک ساعت درون فر قرار داشته باشد. پس از سپری شدن این زمان سینی فر را خارج کرده و فویل را باز نمایید. پوست لبو‌ها را جدا کرده و آن‌ها را به شکل ورقه‌ای برش دهید.

منبع خبر : iribnews.ir